Tom Tits kemiutställningar

Kemiutställningen på Tom Tits Experiment är Tom Tits vuxenhörna utformad för konferenser och event. AV-utrustad hörsal, konferensrum och konstgalleri med illusionsbilder och synvillor är några begivenheter sammanvävda med hands-on stationer.

Hörsalen Periodiska Systemet

Arbetet med den här delen av Tom Tits grundar sig på ett ambitiöst gestaltningssträvande med i huvudsak två utgångspunkter: att berätta om skolämnet kemi och att paketera den berättelsen i trivsam interiörutformning. Ämnesområdet kemi är illustrerat på olika sätt och kopplingen till människans vilja att ordna och systematisera är en hörnsten. I grundämnenas periodiska system har varje grundämne sin plats beroende av egenskaper och i hörsalen så har varje sådan plats en stol för deltagande i evenemang på hörsalens scen. Man kan på sin plats läsa och lära om grundämnet.

Vår tids syn på materiens byggstenar har en historisk spegel i Platons motsvarighet från antiken – de fem kropparna som var minsta beståndsdelar enligt den tidens synsätt. De här fem geometriska grundformerna visas i hörsalen som lysande tyglampor hängande från taket.

Illusionsgalleriet

Avdelningen har utformats med referenser till mondän slottslik miljö och inramning där breda, höga pardörrar kan öppnas och knyta ihop näraliggande rum i fil. Som labsalen Kemiköket och konferensrummet SalPeter. Materialen i kemiutställningen är redovisade och namnsatta med skyltar med referenser till det periodiska systemet. Specialbyggda ljusarmaturer pekar på olika grundämnens egenskaper som ljusalstrare.

Glimt av Kemiköket

Vid sidan om det periodiska systemet och Platons kroppar finns ytterligare exempel på människans systematiseringsvilja i presentationen av Landskapsstenarna.

Den stiliserade sverigekartan med sina Landskapstenar

För optimal ljudmiljö finns textilmattor på golvet i gallerierna om kemi och om synvillor. Mellanväggarna är konstruerade av rumshöga plåtsandwichelement som på många ställen lämnats omålade med råa galvaniserade ytor.

———————-

Som ett flertal av projekten i denna sammanställning så genomfördes planering, ritarbete och bygge av kemiavdelningen och kringutrymmen med 3D-projektering.

3D-ritningar som visar scenkonstruktionen, sittplatsen Natrium och Landskapsstenarna

Projektet förverkligades med stöd från ASTRA och från Södertälje Kommun och invigdes i januari 2001.

  • Menu