Uppväxt i Friluftsstaden
När jag var fyra år gammal så flyttade jag och min familj till Fribovägen i Södertälje, till den del som är en radhusby och kallad Ringtäppan efter kvartersnamnet. En bostadsmiljö som är intressant från arkitekturhistoriasynpunkt
Blyertsskiss 1986 Peter Sirkén
Det var en byggmästare Erik Sigfrid Persson som ritade och lät bygga några områden runt om i Sverige som han kallade Friluftsstad. De andra områdena finns i bla Husqvarna och Malmö. Södertäljes två områden var på sin tid en visionär social idé och uppfördes av kommunala bostadsbolaget, idag TelgeBostäder, som fortfarande äger och förvaltar områdena.
I vår friluftstad fanns envånings radhus utplacerade på ett luftigt sätt. Radhusen är av två typer med olika planlösning. Lägenheterna har 3 ROK och är små till ytan, 63 kvm. Samtliga har en uteplats ”solgården” med möjlighet till odling. Det finns källare med lägenhetsförråd och en lång korridor sammanbinder ingångarna på respektive gavel. Mot ena gaveln fanns tvättstugan (en i varje radhuslänga) och i den andra soprummet. Ingen av de funktionerna finns kvar vårt område.
Friluftsstaden lär vara det enda exemplet på en patenterad stadsplan.
Fribovägen i oktober 2010 foto Peter Sirkén
Läs mer om Erik Sigfrid Persson och hans stadsplaneidé här