Tom Tits konferensrum och kemiutställning


Kemiutställningen på Tom Tits Experiment är Tom Tits vuxenhörna utformad för konferenser och event.

AV-utrustad hörsal, konferensrum och konstgalleri med illusionsbilder och synvillor är några begivenheter sammanvävda med hands-on stationer.

Arbetet med den här delen av Tom Tits grundar sig på ett ambitiöst gestaltningssträvande med i huvudsak två utgångspunkter: att berätta om skolämnet kemi och att paketera den berättelsen i trivsam interiörutformning. Ämnesområdet kemi är illustrerat på olika sätt och kopplingen till människans vilja att ordna och systematisera är en hörnsten. I grundämnenas periodiska system har varje grundämne sin plats beroende av egenskaper och i hörsalen så har varje sådan plats en stol för deltagande i evenemang på hörsalens scen. Man kan på sin plats läsa och lära om grundämnet.

 

Avdelningen har utformats med referenser till mondän slottslik miljö och inramning där breda, höga pardörrar kan öppnas och knyta ihop näraliggande rum i fil. Som labsalen Kemiköket och konferensrummet SalPeter.

Kemikökets arbetsbänkar och matlagningsattribut används för gruppundervisning

Materialen i kemiutställningen är redovisade och namnsatta med skyltar med referenser till det periodiska systemet. Specialbyggda ljusarmaturer pekar på olika grundämnens egenskaper som ljusalstrare.

Ett flertal fasta inredningsföremål har skyltar som berättar om föremålens beståndsdelar och grundämnen

Vår tids syn på materiens byggstenar har en historisk spegel i Platons motsvarighet från antiken – de fem kropparna som var minsta beståndsdelar enligt den tidens synsätt. De här fem geometriska grundformerna visas i hörsalen som lysande tyglampor hängande från taket. Läs mer om Platons kroppar här

Vid sidan om det periodiska systemet och Platons kroppar finns ytterligare exempel på människans systematiseringsvilja i presentationen av Landskapsstenarna

Precis som varje landskap har sin fågel eller blomma så har mineraler en roll.

För optimal ljudmiljö finns textilmattor på golvet i gallerierna om kemi och om synvillor. Mellanväggarna är konstruerade av rumshöga plåtsandwichelement som på många ställen lämnats omålade med råa galvaniserade ytor.

Som ett flertal av projekten i denna sammanställning så genomfördes planering, ritarbete och bygge av kemiavdelningen och kringutrymmen med 3D-projektering.

Projektet förverkligades med stöd från ASTRA och från Södertälje Kommun och invigdes i januari 2001.

——–

Genomfört som anställd arkitekt på Tom Tits Experiment AB